Vánoční předkrm neboli polský boršč jinak
Kdo říkal, že se vánoční boršč musí podávat v tekuté podobě? Co třeba použit přírodní Agar a udělat z boršče rosol? Hosté budou určitě překvapení tou neobvyklou formou servírování.
Ingredience:
- 1 kg uvařené červené řepy
- 1/2 l litru zeleninového bujónu
- 1 malá cibule
- 1 bobkový list
- 5 ks nového koření
- 1 špetka pepře
- 15 g agaru
- 2 sklenice kvašeného zelí
- 1 sklenice sušených hub
- 1 svazek natě petrželky
- 1/2 skleničky olivového oleje
- 1 špetka pepře
- 1 špetka mořské soli
- 2 jablka
- 2 kořeny petržele
- 20 ks potočnice lékařské
- 2 lžíce citrónové šťávy
Příprava:
Boršč
Do horkého bujónu (sbíráme pěnu) přidejte nakrájenou na plátky uvařenou červenou řepu (řepu vařte po dobu cca 40-60 min.). Vařte na mírném ohni po dobu cca 10-20 min. (nepřivádějte k varu!). Přidejte bobkový list, nové koření, cibuli a pepř. Následně sceďte, aby byl čistý. Nalijte zpět do hrnce, zavařte a přidejte agar – míchejte metličkou a vařte na mírném ohni po dobu 2 minut. Přelijte do několika žáruvzdorných nádob – má vzniknout rosol vysoký cca 1 cm.
Pesto
Rozmixujte olivový olej s petrželkou (cca 5 min) a přidejte sůl a pepř. Pesto můžete před podáním ohřát – bude aromatičtější.
Zelí s houbami
Den předem nechte namáčet houby ve vodě, aby změkly.
Zelí s nakrájenými houbami zalijte vodou a vařte pod pokličkou doměkka. Po uvaření důkladně sceďte. Všechno smixujte mixérem a opepřete. Před podáním můžeme usmažit na másle a podat ve formě tzv. slzičky, kterou formujeme dvěma lžícemi nebo prostě ve formě kuličky.
Přílohy z jablka a petrželky
Jablka umyjte a nakrájejte se slupkou na plátky 2-3 milimetrů. Petržel nakrájejte na kolečka. Předehřejte troubu, na jednom kusu alobalu rozložte jablka pokropené citrónovou šťávou, na druhém petržel pokropenou olivovým olejem a posypanou mořskou solí. Pečeme doměkka a až získáme hezkou barvu (cca 15 minut ve 180 stupních). Petrželku můžete také uvařit.
Dekorace
Poslední etapou je vykrojení žádaného tvaru rosolu a příprava kompozice na talíři podle vaši představy.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Paštika z kuřecích jater s brusinkami a portským vínem od Edity Paulusové
Jemná, krémová domácí paštika s výraznou chutí portského vína a jemným...
Grissini s pomazánkou z pečených paprik od Edity Paulusové
Křupavé domácí tyčinky z kynutého těsta a jemná papriková pomazánka z...
Fazolková polévka s koprem od Edity Paulusové
Krémová polévka na kyselo s jemnou chutí smetany, vinného octa a čerstvého...
Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové
Měkoučké, voňavé a krásně nadýchané housky s máslem a mákem. Ideální ke...
Celerová pomazánka s jablky od Edity Paulusové
Lehká a osvěžující pomazánka, která skvěle chutná na opečeném toustu...
Banánový chlebíček s čokoládou od Edity Paulusové
Známá kuchařka a cukrářka Edita Paulusová připravila pro Sencor delikátní...