26. dubna, 2018
Rýžovar SRM 189x
Rýže je jednou z nejdůležitějších plodin na světě. Vedle pšenice a žita je třetí nejvýznamnější plodinou naší Země. Živí až polovinu populace. Rýží se živí především Asiaté už od 5. století před Kristem, kdy jsou o ní prvotní záznamy. Díky svým nutričním hodnotám a dobré stravitelnosti se však rýže dostala na stoly po celém světě.
O rýži
Rýže je jednoletá plodina, která potřebuje velmi speciální podmínky pro svůj růst. Její pěstování v mokřinách a speciálně zavodněných políčkách důmyslně vymysleli již staří Thajci a Číňané. Naše geografické podmínky rýži nesvědčí – potřebuje ke svému růstu potřebuje hodně vláhy.
Rýže je vhodná při onemocněních trávicího traktu i při redukčních dietách. Neobsahuje totiž ani lepek, ani cholesterol! Nenadýmá, je lehce stravitelná, obsahuje spoustu bílkovin a aminokyselin a má pozitivní účinek na vysoký krevní tlak. Rýže podporuje vylučování vody z těla a v některých případech je vhodná i ke zmírnění projevů kožního onemocnění – lupénky.
Druhy rýže
Podle velikosti a tvaru rostliny se rýže dělí na kulatozrnnou, střednězrnnou, dlouhozrnnou. Podle krajiny a způsobu pěstování existuje až osm tisíc druhů rýže.
BÍLÁ je asi nejčastěji dostupná i v našich obchodech. Může být dlouhozrnná i kulatozrnná a střednězrnná.
PARABOILED je loupaná, lehce nažloutlá rýže, upravená speciální technologií. Díky ní zrnka na povrchu ztvrdnou a po uvaření se nelepí.
JASMÍNOVÁ rýže má jemnou květinovou vůni a po uvaření se lepí. Proto se používá do nákypů nebo k různým druhům masa.
BASMATI, neboli “královna rýží“ je nejoblíbenějším druhem na celém světě. Její jedinečná vůně a chuť připomíná oříšky.
NATURAL rýže je nahnědlá, obsahuje hojně nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamín B.
ARBORIO je oblíbená u Italů, kteří z ní připravují jejich delikátní rizota. Rýže je perličkovitá s kulatými zrny a hodně lepí.
DIVOKÁ (PLANÁ, INDIÁNSKÁ) není původní rýží, ale jsou to vlastně semena severoamerické vodní trávy. Tmavá dlouhá zrna obsahují vysoké množství vitaminu B a mohou se pro efekt míchat s dalšími druhy rýže.
Příprava rýže
Rýže se připravuje velice jednoduše. Nejčastěji se vaří. Příprava v páře nebo smažení je však také běžná a oblíbená. Rýže by se měla vařit vždy na skus – al dente, aby se z ní zbytečně nezvyšoval její glykemický index. V případě střevních potíží se naopak doporučuje rýžový šlem – tedy voda z rozvařené rýže.
Ideální pomůckou ke správnému uvaření rýže jsou rýžovary. Obdobné hrnce na vaření rýže používali již staří Číňané. SENCOR nyní nabízí novinku na trhu za 999 Kč, a to ve dvou barvách. Rýžovar SRM 189 s objemem 1,8 l – tedy s kapacitou 1,5 kg syrové rýže je vyroben z nerezové oceli. Správné vaření rýže zajišťuje technologie rovnoměrného rozvodu tepla po celém hrnci. Díky parnímu koši lže v rýžovaru připravit i zeleninu a další potraviny, a to zdravě - v páře. Po dovaření udrží hrnec rýži teplou až 6 hodin.
O značce SENCOR:
Značka SENCOR se poprvé objevila v Japonsku ve vlně nově vznikajících značek, jako bylo Sony, Aiwa, Sanyo, po oživení ekonomiky po válce v roce 1969. Od té doby ušla dlouhou cestu, na které rozšířila svůj sortiment a snaží se pokrývat veškeré portfolio domácích elektronických pomocníků. Dnes je SENCOR řízen z Evropy, výroba probíhá v Asii i Evropě, ale stále s Japonskou přesností, důsledností a perfekcionismem. Dnešní designéří jsou špičkoví odborníci, kteří přináší do našich domovů moderní výrobky, které nejsou jen šedo-černo-bílé, ale nebojí se barviček a radosti. Značka SENCOR se drží pravidla: Kvalita za odpovídající cenu – ani koruna navíc!
Pro více informací kontaktujte:
Eva Kašparová - PHOENIX COMMUNICATION a.s.
eva@phoenixcom.cz
(00420) 608 678 581
Rýže je jednoletá plodina, která potřebuje velmi speciální podmínky pro svůj růst. Její pěstování v mokřinách a speciálně zavodněných políčkách důmyslně vymysleli již staří Thajci a Číňané. Naše geografické podmínky rýži nesvědčí – potřebuje ke svému růstu potřebuje hodně vláhy.
Rýže je vhodná při onemocněních trávicího traktu i při redukčních dietách. Neobsahuje totiž ani lepek, ani cholesterol! Nenadýmá, je lehce stravitelná, obsahuje spoustu bílkovin a aminokyselin a má pozitivní účinek na vysoký krevní tlak. Rýže podporuje vylučování vody z těla a v některých případech je vhodná i ke zmírnění projevů kožního onemocnění – lupénky.
Druhy rýže
Podle velikosti a tvaru rostliny se rýže dělí na kulatozrnnou, střednězrnnou, dlouhozrnnou. Podle krajiny a způsobu pěstování existuje až osm tisíc druhů rýže.
BÍLÁ je asi nejčastěji dostupná i v našich obchodech. Může být dlouhozrnná i kulatozrnná a střednězrnná.
PARABOILED je loupaná, lehce nažloutlá rýže, upravená speciální technologií. Díky ní zrnka na povrchu ztvrdnou a po uvaření se nelepí.
JASMÍNOVÁ rýže má jemnou květinovou vůni a po uvaření se lepí. Proto se používá do nákypů nebo k různým druhům masa.
BASMATI, neboli “královna rýží“ je nejoblíbenějším druhem na celém světě. Její jedinečná vůně a chuť připomíná oříšky.
NATURAL rýže je nahnědlá, obsahuje hojně nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamín B.
ARBORIO je oblíbená u Italů, kteří z ní připravují jejich delikátní rizota. Rýže je perličkovitá s kulatými zrny a hodně lepí.
DIVOKÁ (PLANÁ, INDIÁNSKÁ) není původní rýží, ale jsou to vlastně semena severoamerické vodní trávy. Tmavá dlouhá zrna obsahují vysoké množství vitaminu B a mohou se pro efekt míchat s dalšími druhy rýže.
Příprava rýže
Rýže se připravuje velice jednoduše. Nejčastěji se vaří. Příprava v páře nebo smažení je však také běžná a oblíbená. Rýže by se měla vařit vždy na skus – al dente, aby se z ní zbytečně nezvyšoval její glykemický index. V případě střevních potíží se naopak doporučuje rýžový šlem – tedy voda z rozvařené rýže.
Ideální pomůckou ke správnému uvaření rýže jsou rýžovary. Obdobné hrnce na vaření rýže používali již staří Číňané. SENCOR nyní nabízí novinku na trhu za 999 Kč, a to ve dvou barvách. Rýžovar SRM 189 s objemem 1,8 l – tedy s kapacitou 1,5 kg syrové rýže je vyroben z nerezové oceli. Správné vaření rýže zajišťuje technologie rovnoměrného rozvodu tepla po celém hrnci. Díky parnímu koši lže v rýžovaru připravit i zeleninu a další potraviny, a to zdravě - v páře. Po dovaření udrží hrnec rýži teplou až 6 hodin.
O značce SENCOR:
Značka SENCOR se poprvé objevila v Japonsku ve vlně nově vznikajících značek, jako bylo Sony, Aiwa, Sanyo, po oživení ekonomiky po válce v roce 1969. Od té doby ušla dlouhou cestu, na které rozšířila svůj sortiment a snaží se pokrývat veškeré portfolio domácích elektronických pomocníků. Dnes je SENCOR řízen z Evropy, výroba probíhá v Asii i Evropě, ale stále s Japonskou přesností, důsledností a perfekcionismem. Dnešní designéří jsou špičkoví odborníci, kteří přináší do našich domovů moderní výrobky, které nejsou jen šedo-černo-bílé, ale nebojí se barviček a radosti. Značka SENCOR se drží pravidla: Kvalita za odpovídající cenu – ani koruna navíc!
Pro více informací kontaktujte:
Eva Kašparová - PHOENIX COMMUNICATION a.s.
eva@phoenixcom.cz
(00420) 608 678 581
ostatní tiskové zprávy
Jarní úklid bez dřiny: rychle, efektivně a s lehkostí
Sluneční paprsky neúprosně odhalují každé smítko prachu i šmouhu na oknech, a...
Velikonoční speciál – užijte si svátky chutí a tradic
Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i čas tradičních receptů, vůně čerstvě...
Tištěné kuchařky vs internet? U pečení jasně vyhrává online svět
Inspirace na pár kliknutí, nebo léty ověřené kuchařky, které se často dědí...
Jak na dokonalou kávu se značkou Sencor
Káva je mnohem víc než jen ranní rituál. Je to umění, vášeň a zážitek. Ať už...
Příprava na upgrade vaší domácnosti
Chytrá meteorologická stanice, se kterou vás počasí jen tak nezaskočí...
Tři způsoby – jeden dokonalý kávovar
Kávový svět se neustále mění a s ním přichází i zcela nový kávovar na...