Ořechovo-pomerančový cheesecake
Výborný výjimečný ořechovo-pomerančový cheesecake bez pečení. S lískovými a vlašskými ořechy a čerstvou pomerančovou šťávou. Křupavé ořechy v karamelu dokonale ladí se sýrovým krémem a citrusy. Celek je lehký a moc chutný.
Ingredience:
Podklad:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g celozrnných sušenek
- 90 g měkkého másla
Sýrový krém:
- 100 g lískových ořechů (můžou být vlašské)
- 1 lžička másla
- 50 g cukru
- 100 ml + 6 lžic čerstvě vylisované pomerančové šťávy
- 2 pomeranče
- 5 lžiček želatiny
- 250 g mascarpone
- 400 g sýra na cheesecake
- 4-5 lžiček cukru moučky (doslaďte podle chuti)
- 1 sáček vanilkového cukru
Dekorace:
- 6 dlouhých piškotů
- 2 balení pomerančového cukrárenského želé (každé na 500 ml vody)
- 4-5 čajových nebo kořeněných sušenek
Příprava:
Podklad:
Ořechy a sušenky rozmixujte v mixéru. Přidejte měkké máslo a důkladně smíchejte (můžete rukama). Přendejte hmotu do formy o průměru 22 cm, vyložené pečicím papírem. Vyrovnejte a lehce přitlačte.
Sýrový krém:
Lískové ořechy semelte nahrubo nebo nakrouhejte. Na pánev položte máslo a cukr. Ohřívejte za občasného míchání, až se cukr rozpustí a hmota zhnědne. Pak přidejte ořechy, důkladně zamíchejte a přendejte hmotu na podnos/plech vyložený pečicím papírem. Nechte úplně vychladnout. Pokud se sýrový krém slepí do velkých hrudek, rozdrobte ho (můžete rukama).
Pomeranče oloupejte z kůry a bílé části dužiny, a následně naporcujte dužinu. Zalijte želé 6 lžicemi pomerančové šťávy a nechte na 10 minut stát, až nabobtná. Následně ji za stálého míchání ohřejte, až se želé rozpustí (můžete přidat ještě trochu pomerančové šťávy z 100 ml) a sundejte z plotny. Nechte na 10 minut stát, aby trochu vychladlo – má být vlažné.
Oba sýry přemístěte do mísy, přidejte cukr moučku, vanilkový cukr a pomerančovou šťávu, rozmixujte při středních otáčkách mixéru na hladkou hmotu. Přidejte želé a zamíchejte. Rozdělte sýrový krém na dvě části. Do jedné přidejte pomeranče a do druhé karamelové ořechy. Na připravený podklad ve formě vylijte sýrový krém s ořechy, vyrovnejte. Následně vylijte sýrový krém s pomeranči a opět vyrovnejte. Na povrch položte piškoty (můžete je trochu zkrátit) a lehce je přitlačte. Cheesecake postavte do ledničky.
Obě želé rozpusťte v 800 ml vody a nechte úplně vychladnout. Studené želé vylijte na povrch cheesecaku a opět postavte dort na chladné místo, až želé ztuhne (nejlépe přes noc).
Opatrně vyndejte cheesecake z formy. Jemně odstraňte pečicí papír. Semelte sušenky a ozdobte nimi strany dortu.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Crumble se švestkami
Švestky připomínají krásný slunečný podzim. Jejich sladkou a šťavnatou chuť...
Bavorský krém s nektarinkovou omáčkou
Krémový, jemný, rozplývající se v ústech... bavorský krém doplněný chutí...
Pusinková hnízda se šlehačkou a ovocem
Lehké jako peříčko, křupavé a roztékající se v ústech pusinky plněné...
Křehké bábovičky s krémem mascarpone, bílou čokoládou a borůvkami
Dvě sousta stačí, abyste se cítili blaze. Křehké těsto, jemný, nadýchaný krém...
Koláč tarte s krémem z bílé čokolády, čerstvými jahodami a mátou
Jaro přeje hledání receptů na nejlepší koláče, kterými se chceme radovat...