Grissini s pomazánkou z pečených paprik od Edity Paulusové
Křupavé domácí tyčinky z kynutého těsta a jemná papriková pomazánka z pečených kapií, tvarohu a jogurtu. Skvělá kombinace jako chuťovka pro hosty nebo lehká letní večeře.
Ingredience
- Těsto na grissini
- 400 g hladké mouky
- 220 ml mléka
- 7 g sušeného droždí
- 80 g olivového oleje
- 1 malá lžička soli
- 15 g cukru krupice
- mouka na vyvalování
Na potření a posyp
- 50 g olivového oleje
- 40 g posypu (mák, sekaný kmín nebo konopné semínko)
Pomazánka z pečených paprik
- 4 velké červené kapie
- 2 větší šalotky
- 400 g měkkého tvarohu v alobalu
- 2 lžičky mleté papriky (sladké nebo pálivé, dle chuti)
- 2 lžičky soli
- 200 ml šlehačky nebo tučného jogurtu
Postup
1. Mléko lehce ohřejte. Z droždí, cukru, 150 ml mléka a asi 100 g mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy dejte zbytek mouky, sůl, zbytek mléka a kvásek. Krátce promíchejte, pak přidejte olivový olej a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout 30 minut.

2. Těsto vyválejte na pomoučněném vále do čtverce, omeťte přebytečnou mouku a nakrájejte na úzké proužky. Každý pruh zatočte do spirálky a položte na plech s pečicím papírem. Potřete olejem a posypte posypem dle chuti. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 5–7 minut podle tloušťky tyčinek.

3. Kapie omyjte, vložte do pekáčku a pečte nasucho při 200 °C – nejprve 20 minut z jedné strany, pak otočte a pečte dalších 20 minut z druhé strany, dokud se lehce nepřipálí. Vyjměte a pekáček zakryjte alobalem, nechte papriky zapařit. Po zchladnutí sloupněte slupku a odstraňte semínka.

4. Do mísy dejte tvaroh, šlehačku (nebo jogurt), najemno nakrájenou šalotku, sůl a mletou papriku. Promíchejte metlou do hladké pomazánky. Na závěr vmíchejte nadrobno nakrájenou pečenou papriku.

Podávejte vychlazené s křupavými grissini.
Dobrou chuť vám přeje Edita Paulusová!
# Kuchyňské roboty # Kuchyňské roboty Paul
Ostatní recepty
Paštika z kuřecích jater s brusinkami a portským vínem od Edity Paulusové
Jemná, krémová domácí paštika s výraznou chutí portského vína a jemným...
Fazolková polévka s koprem od Edity Paulusové
Krémová polévka na kyselo s jemnou chutí smetany, vinného octa a čerstvého...
Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové
Měkoučké, voňavé a krásně nadýchané housky s máslem a mákem. Ideální ke...
Celerová pomazánka s jablky od Edity Paulusové
Lehká a osvěžující pomazánka, která skvěle chutná na opečeném toustu...
Banánový chlebíček s čokoládou od Edity Paulusové
Známá kuchařka a cukrářka Edita Paulusová připravila pro Sencor delikátní...
Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu