Mini pusinky s mákem
Dokonalý zákusek pro milovníky máku a sušeného ovoce. Nadýchaná náplň skrytá pod pusinkovým obláčkem.
Ingredience:
(na 12 ks)
Těsto:
- 0,25 kg mouky
- půl lžičky kypřicího prášku
- 120 g másla
- 1 lžíce práškového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 lžíce zakysané smetany
Máková náplň:
- 1 vejce
- mandlové aroma
- 1 lžíce suché krupičky
- 50 g máku
- 125 g másla
- půl sklenice medu (nebo více, podle zvážení)
- mandlový extrakt
- sušené ovoce a ořechy (rozinky, ořechy, mandle, sušené meruňky, pomerančová kůra apod.)
Pusinka:
- 2 bílky
- půl sklenice cukru
Příprava:
Mák zalijte vodou a nechte přes noc. Druhý den uvařte doměkka, sceďte a třikrát semelte. K máku přidejte med, zamíchejte – ochutnejte, jestli Vám vyhovuje sladkost (můžete přisladit), přidejte mandlový extrakt, rozpuštěné máslo a nasekané ovoce a ořechy, vše důkladně zamíchejte. 1/3 sklenice rozinek
Všechny přísady těsta umístěte do nádoby robotu a rychle zadělejte těsto pomocí hnětacích háků. Těsto nechte půl hodiny vychladnout v ledničce. Pak vylepte těstem formičky na bábovičky (kovové nebo keramické). Makovou směs rozmíchejte s vajíčkem, aromatem, rozinkami a krupičkou pomocí nástavce ve tvaru A. Mák přendejte na těsto. Bílky ušlehejte do tuha pomocí balónového nástavce. Přendejte na makovou směs. Pečte po dobu cca 30 min. v 180⁰C. Nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Crumble se švestkami
Švestky připomínají krásný slunečný podzim. Jejich sladkou a šťavnatou chuť...
Bavorský krém s nektarinkovou omáčkou
Krémový, jemný, rozplývající se v ústech... bavorský krém doplněný chutí...
Pusinková hnízda se šlehačkou a ovocem
Lehké jako peříčko, křupavé a roztékající se v ústech pusinky plněné...
Křehké bábovičky s krémem mascarpone, bílou čokoládou a borůvkami
Dvě sousta stačí, abyste se cítili blaze. Křehké těsto, jemný, nadýchaný krém...
Koláč tarte s krémem z bílé čokolády, čerstvými jahodami a mátou
Jaro přeje hledání receptů na nejlepší koláče, kterými se chceme radovat...