Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Kynuté těsto
- 1 kg hladké mouky na kynutá těsta
- 550 ml mléka
- 3 vejce M
- 100 g cukru krupice
- 200 g másla
- 40 g droždí
- citronová kůra
- 10 g soli
Drobenka
- 70 g krupice
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
- 1 g soli
Na dokončení
- 1 kg lesních borůvek
- 100 g mandlových plátků
- 100 g másla
Připravte si kynuté těsto. Vložte do mísy kuchyňského robota Paul mouku, cukr, droždí a citronovou kůru. Rozpusťte máslo v mléce a přidejte je k ostatním ingrediencím. Přidejte vejce a sůl. Použijte hnětací hák a těsto zpracovávejte po dobu asi 5-10 minut, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci. Poté nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 1 hodiny.
Připravte si drobenku. Smíchejte krupičku, cukr a sůl v míse a přidejte rozpuštěné máslo. Drobenku hněťte až dokud nezískáte drobivou konzistenci.
Připravte si čerstvé borůvky. Omyjte je a nechte okapat. Pokud nemáte čerstvé borůvky, lze použít i mražené.
Připravte si pekáč a předehřejte troubu na 200 stupňů C. Vymažte plech máslem a posypte ho moukou, případně použijte pečící papír. Kynuté těsto rozválejte do tvaru obdélníku. Vložte ho do plechu a posypte drobenkou. Rozložte borůvky na drobenku a posypte je mandlovými plátky.
Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu 12 až 15 minut, dokud není zlatohnědý. Poté nechte koláč vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť!
Připravte si drobenku. Smíchejte krupičku, cukr a sůl v míse a přidejte rozpuštěné máslo. Drobenku hněťte až dokud nezískáte drobivou konzistenci.
Připravte si čerstvé borůvky. Omyjte je a nechte okapat. Pokud nemáte čerstvé borůvky, lze použít i mražené.
Připravte si pekáč a předehřejte troubu na 200 stupňů C. Vymažte plech máslem a posypte ho moukou, případně použijte pečící papír. Kynuté těsto rozválejte do tvaru obdélníku. Vložte ho do plechu a posypte drobenkou. Rozložte borůvky na drobenku a posypte je mandlovými plátky.
Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu 12 až 15 minut, dokud není zlatohnědý. Poté nechte koláč vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Crumble se švestkami
Švestky připomínají krásný slunečný podzim. Jejich sladkou a šťavnatou chuť...
Bavorský krém s nektarinkovou omáčkou
Krémový, jemný, rozplývající se v ústech... bavorský krém doplněný chutí...
Pusinková hnízda se šlehačkou a ovocem
Lehké jako peříčko, křupavé a roztékající se v ústech pusinky plněné...
Křehké bábovičky s krémem mascarpone, bílou čokoládou a borůvkami
Dvě sousta stačí, abyste se cítili blaze. Křehké těsto, jemný, nadýchaný krém...
Koláč tarte s krémem z bílé čokolády, čerstvými jahodami a mátou
Jaro přeje hledání receptů na nejlepší koláče, kterými se chceme radovat...
Čokoládovo-oříškové dortíky se stromečkem
Čokoláda a ořechy jsou dokonalý pár. Přidání výborných ozdob ve tvaru...