Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Kynuté těsto
- 1 kg hladké mouky na kynutá těsta
- 550 ml mléka
- 3 vejce M
- 100 g cukru krupice
- 200 g másla
- 40 g droždí
- citronová kůra
- 10 g soli
Drobenka
- 70 g krupice
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
- 1 g soli
Na dokončení
- 1 kg lesních borůvek
- 100 g mandlových plátků
- 100 g másla
Připravte si kynuté těsto. Vložte do mísy kuchyňského robota Paul mouku, cukr, droždí a citronovou kůru. Rozpusťte máslo v mléce a přidejte je k ostatním ingrediencím. Přidejte vejce a sůl. Použijte hnětací hák a těsto zpracovávejte po dobu asi 5-10 minut, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci. Poté nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 1 hodiny.
Připravte si drobenku. Smíchejte krupičku, cukr a sůl v míse a přidejte rozpuštěné máslo. Drobenku hněťte až dokud nezískáte drobivou konzistenci.
Připravte si čerstvé borůvky. Omyjte je a nechte okapat. Pokud nemáte čerstvé borůvky, lze použít i mražené.
Připravte si pekáč a předehřejte troubu na 200 stupňů C. Vymažte plech máslem a posypte ho moukou, případně použijte pečící papír. Kynuté těsto rozválejte do tvaru obdélníku. Vložte ho do plechu a posypte drobenkou. Rozložte borůvky na drobenku a posypte je mandlovými plátky.
Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu 12 až 15 minut, dokud není zlatohnědý. Poté nechte koláč vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť!
Připravte si drobenku. Smíchejte krupičku, cukr a sůl v míse a přidejte rozpuštěné máslo. Drobenku hněťte až dokud nezískáte drobivou konzistenci.
Připravte si čerstvé borůvky. Omyjte je a nechte okapat. Pokud nemáte čerstvé borůvky, lze použít i mražené.
Připravte si pekáč a předehřejte troubu na 200 stupňů C. Vymažte plech máslem a posypte ho moukou, případně použijte pečící papír. Kynuté těsto rozválejte do tvaru obdélníku. Vložte ho do plechu a posypte drobenkou. Rozložte borůvky na drobenku a posypte je mandlovými plátky.
Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu 12 až 15 minut, dokud není zlatohnědý. Poté nechte koláč vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Paštika z kuřecích jater s brusinkami a portským vínem od Edity Paulusové
Jemná, krémová domácí paštika s výraznou chutí portského vína a jemným...
Grissini s pomazánkou z pečených paprik od Edity Paulusové
Křupavé domácí tyčinky z kynutého těsta a jemná papriková pomazánka z...
Fazolková polévka s koprem od Edity Paulusové
Krémová polévka na kyselo s jemnou chutí smetany, vinného octa a čerstvého...
Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové
Měkoučké, voňavé a krásně nadýchané housky s máslem a mákem. Ideální ke...
Celerová pomazánka s jablky od Edity Paulusové
Lehká a osvěžující pomazánka, která skvěle chutná na opečeném toustu...
Banánový chlebíček s čokoládou od Edity Paulusové
Známá kuchařka a cukrářka Edita Paulusová připravila pro Sencor delikátní...