Najít prodejce
DOPRAVA ZDARMA NAD 1000 KČ

Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové

Měkoučké, voňavé a krásně nadýchané housky s máslem a mákem. Ideální ke snídani, k polévce nebo jen tak s čerstvým máslem. Recept, který si zamilujete na první kousnutí.

Ingredience

 
  • 500 g hladké mouky (extra silné)
  • 10 g sušeného droždí
  • 10 g soli
  • 300 ml vody
  • 1 lžička cukru
  • 120 g másla

Na povrch

 
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce máku
  • 1–2 lžičky soli
Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové

Postup

 
1. Připravte si teplou vodu (nepoužívejte horkou z kohoutku!). Přidejte do ní droždí, cukr a trochu mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě asi 15 minut odstát, aby se aktivovaly kvasinky.

2. Mezitím v míse smíchejte zbytek mouky, kvásek, sůl a změklé máslo. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto, přikryjte a nechte kynout 40–50 minut.

Domácí máslové housky s mákem

3. Vykynuté těsto přesuňte na pomoučněný vál a lehce vytáhněte do čtverce. Vyválejte ho na tloušťku 3–4 mm a rozkrájejte na přibližně 10 obdélníků.

Domácí máslové housky s mákem

4. Rozpusťte máslo (nesmí být horké) a potřete jím obdélníky těsta. Každý pak zatočte do ruličky a vytvarujte uzlík. Povrch jemně postříkejte vodou a nechte ještě asi 10 minut kynout. Před pečením housky znovu potřete máslem a posypte mákem smíchaným se solí.

Domácí máslové housky s mákem
 
5. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 30–40 minut podle typu trouby. Ještě horké housky lehce postříkejte vodou a nechte zcela vychladnout.
 
Domácí máslové housky s mákem
 
Dobrou chuť vám přeje Edita Paulusová!
 
# Kuchyňské roboty  # Kuchyňské roboty Paul
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat