Rychlý perník s ořechy
Perník s marmeládou a povinně s čokoládovou polevou. Oproti jiným druhům perníků nemusí dozrávat, protože je dokonalý hned po upečení. Vlhký, aromatický, vonící kořením a medem.
Ingredience:
- 250 g medu
- 200 g cukru
- 200 g másla
- 450 g mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- sklenice mléka
- 3 vejce
- lžíce kakaa
- 3 lžíce perníkového koření
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička skořice
- 50 g rozinek
- 50 g nasekaných mandlí
- 100 g nasekaných lískových ořechů
- 150 g švestkové marmelády nebo povidel
Čokoládová poleva
- 100 g másla
- 50 g cukru moučky
- 3 lžíce mléka
- 4 lžíce kakaa
Příprava:
Med, cukr a máslo zahřejte na mírném ohni, a až se rozpustí, přidejte 150 g mouky, vařte po dobu 1-2 minut a nechte vychladnout. Následně přidejte jedou sodu, mouku, mléko, vejce, kakao, koření a vše mixujte, až získáte hladkou hmotu. Nakonec přidejte ořechy a sušené ovoce a zamíchejte. Těsto rozdělte na dva plechy na biskupské chlebíčky (podle možnosti na rovné poloviny – budeme mít dva podobné perníky). Pečte v teplotě 175⁰ po dobu cca 40 minut (párátko by mělo být po vyndání z těsta suché). Po té době nechte formy vychladnout.
Mezitím rozpusťte máslo na velmi malém ohni, přidejte cukr a mléko. Míchejte, až se vše rozpustí a spojí, dejte pozor, aby se směs nezačala vařit. Nakonec sundejte z ohně a přidejte kakao. Energicky míchejte, až se kakao úplně rozpustí a nezbudou žádné hrudky. Čokoláda je ideální k polévání, jemně stéká z povrchu, ale hodí se také k mazání, zejména až trochu vychladne.
Až perník vystydne, překrojte ho podélně, namažte marmeládou nebo povidly, přikryjte druhou částí, jemně přitlačte a vyzdobte polevou.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Paštika z kuřecích jater s brusinkami a portským vínem od Edity Paulusové
Jemná, krémová domácí paštika s výraznou chutí portského vína a jemným...
Grissini s pomazánkou z pečených paprik od Edity Paulusové
Křupavé domácí tyčinky z kynutého těsta a jemná papriková pomazánka z...
Fazolková polévka s koprem od Edity Paulusové
Krémová polévka na kyselo s jemnou chutí smetany, vinného octa a čerstvého...
Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové
Měkoučké, voňavé a krásně nadýchané housky s máslem a mákem. Ideální ke...
Celerová pomazánka s jablky od Edity Paulusové
Lehká a osvěžující pomazánka, která skvěle chutná na opečeném toustu...
Banánový chlebíček s čokoládou od Edity Paulusové
Známá kuchařka a cukrářka Edita Paulusová připravila pro Sencor delikátní...