Najít prodejce
DOPRAVA ZDARMA NAD 1000 KČ

Jáhlové sušenky, perníkovo-tvarohové koule bez pečení

Využijte zázračné vlastnosti jáhel a připravte z nich zdravou přesnídávku, když máte chuť na něco sladkého. Perníkovo-tvarohové koule jsou nápad na každou příležitost.

Ingredience:


Světlá vrstva:
  • 3/4 sklenice jáhel
  • 3/4 l mléka (obyčejného nebo rostlinného) + 2 lžíce
  • 25 dkg tvarohu
  • 4-5 lžiček cukru nebo xylitolu

Tmavá vrstva:
  • cca 25- 30 dag perníku, čokoládového koláče nebo jiného moučníku, také světlého, stačí pak přidat lžičku kakaa
  • dvě, tři lžičky povidel nebo džemu

Prostřední část:
  • několik kalifornských švestek
  • dvě skleničky oblíbeného alkoholu (amaretto, rum, přip. vodka nebo líh)
  • místo švestek je možné použít lískové ořechy
  • cca sklenice nasekaných ořechu k obalení kuliček
Jáhlové sušenky, perníkovo-tvarohové koule bez pečení

Příprava:


Jáhly upražte 2-3 minuty na suché rozehřáté pánvi. Přelijte vodou na sítku, abyste ji zbavili charakteristické hořkosti. Zalijte mlékem a za stálého míchání vařte až změkne (cca 20 minut). Pokud se mléko rychle vsákne, přidejte trochu horké vody, nakonec se musí celá tekutina vsáknout. Nechte vychladnout – horké jáhly tupí ostří mixéru. Tvaroh rozdrobte do nádoby s jáhlami, přidejte dvě lžíce mléka, cukr a rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a pokud je málo sladký, přidejte více cukru. Pokud je krém velmi hustý a nelze ho dobře mixovat, přidejte lžíci mléka navíc.

Perník nebo jiný moučník rozdrobte, přidejte lžíci nebo dvě džemu nebo povidel (pokud jsou husté – více, pokud jsou řidší – méně). Rozmixujte na hladkou hmotu. Zformujte na dlani malé placičky, na každou položte na švestku nebo ořech, zalepte a zformujte kuličky. Každou kuličku zabalte do placičky ze světlého jáhlovo-tvarohového krému. Zformujte rovné kuličky a obtočte je v nasekaných ořeších. Nechte ztuhnout v ledničce.

Dobrou chuť!
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat