Jáhlové sušenky, perníkovo-tvarohové koule bez pečení
Využijte zázračné vlastnosti jáhel a připravte z nich zdravou přesnídávku, když máte chuť na něco sladkého. Perníkovo-tvarohové koule jsou nápad na každou příležitost.
Ingredience:
Světlá vrstva:
- 3/4 sklenice jáhel
- 3/4 l mléka (obyčejného nebo rostlinného) + 2 lžíce
- 25 dkg tvarohu
- 4-5 lžiček cukru nebo xylitolu
Tmavá vrstva:
- cca 25- 30 dag perníku, čokoládového koláče nebo jiného moučníku, také světlého, stačí pak přidat lžičku kakaa
- dvě, tři lžičky povidel nebo džemu
Prostřední část:
- několik kalifornských švestek
- dvě skleničky oblíbeného alkoholu (amaretto, rum, přip. vodka nebo líh)
- místo švestek je možné použít lískové ořechy
- cca sklenice nasekaných ořechu k obalení kuliček
Příprava:
Jáhly upražte 2-3 minuty na suché rozehřáté pánvi. Přelijte vodou na sítku, abyste ji zbavili charakteristické hořkosti. Zalijte mlékem a za stálého míchání vařte až změkne (cca 20 minut). Pokud se mléko rychle vsákne, přidejte trochu horké vody, nakonec se musí celá tekutina vsáknout. Nechte vychladnout – horké jáhly tupí ostří mixéru. Tvaroh rozdrobte do nádoby s jáhlami, přidejte dvě lžíce mléka, cukr a rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a pokud je málo sladký, přidejte více cukru. Pokud je krém velmi hustý a nelze ho dobře mixovat, přidejte lžíci mléka navíc.
Perník nebo jiný moučník rozdrobte, přidejte lžíci nebo dvě džemu nebo povidel (pokud jsou husté – více, pokud jsou řidší – méně). Rozmixujte na hladkou hmotu. Zformujte na dlani malé placičky, na každou položte na švestku nebo ořech, zalepte a zformujte kuličky. Každou kuličku zabalte do placičky ze světlého jáhlovo-tvarohového krému. Zformujte rovné kuličky a obtočte je v nasekaných ořeších. Nechte ztuhnout v ledničce.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Crumble se švestkami
Švestky připomínají krásný slunečný podzim. Jejich sladkou a šťavnatou chuť...
Bavorský krém s nektarinkovou omáčkou
Krémový, jemný, rozplývající se v ústech... bavorský krém doplněný chutí...
Pusinková hnízda se šlehačkou a ovocem
Lehké jako peříčko, křupavé a roztékající se v ústech pusinky plněné...
Křehké bábovičky s krémem mascarpone, bílou čokoládou a borůvkami
Dvě sousta stačí, abyste se cítili blaze. Křehké těsto, jemný, nadýchaný krém...
Koláč tarte s krémem z bílé čokolády, čerstvými jahodami a mátou
Jaro přeje hledání receptů na nejlepší koláče, kterými se chceme radovat...