Pomerančovo-čokoládový koláč
Výborné, křehké a jemné těsto plné sametového, čokoládovo-pomerančového krému. Ta chuť stojí za pokus.
Ingredience:
Těsto
- 250 g pšeničné mouky
- 25 g mandlí rozmixovaných na prášek
- 80 g cukru moučky
- 150 g másla
- 2 malá vejce
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
Pomerančovo-čokoládový krém
- kůra a šťáva ze čtyř pomerančů
- 500 ml kondenzovaného mléka
- 5 žloutků
- 200 g hořké čokolády
- 250 ml šlehačky 30 nebo 36%
Příprava:
Máslo utřete na lehký krém, přidejte mandlový prášek a cukr, opět smixujte, aby se přísady spojily. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a opět zadělejte těsto. Nakonec přisypte mouku, sůl a rychle zadělejte těsto. Těsto by mělo být pružné a husté. Zformujte kouli, zabalte do alobalu a nechte zchladit v ledničce na hodinu. Pak rozválejte těsto a vyložte nim dno a stěny formy na koláč tarte. Troubu předehřejte na 170 stupňů, vložte formu a pečte 10 minut.
Žloutky ušlehejte mixérem na nadýchaný krém. Přidejte mléko a mixujte ještě minutu při malých otáčkách, jen aby se přísady spojily. Přidejte pomerančovou šťávu a kůru. Promíchejte a nalijte krém na vychladlý a upečený spodek koláče. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte po dobu cca 15-18 minut, až budou strany koláče upečeny dozlatova. Krém je tekutý, ale právě takový má být.
Vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout, a následně vložte do ledničky na 4-6 hodin, aby krém úplně zhoustl.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a polijte ní studený koláč. Ušlehejte šlehačku a vyzdobte ní čokoládový povrch. Vše můžete navíc posypat čokoládovými vločkami.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Crumble se švestkami
Švestky připomínají krásný slunečný podzim. Jejich sladkou a šťavnatou chuť...
Bavorský krém s nektarinkovou omáčkou
Krémový, jemný, rozplývající se v ústech... bavorský krém doplněný chutí...
Pusinková hnízda se šlehačkou a ovocem
Lehké jako peříčko, křupavé a roztékající se v ústech pusinky plněné...
Křehké bábovičky s krémem mascarpone, bílou čokoládou a borůvkami
Dvě sousta stačí, abyste se cítili blaze. Křehké těsto, jemný, nadýchaný krém...
Koláč tarte s krémem z bílé čokolády, čerstvými jahodami a mátou
Jaro přeje hledání receptů na nejlepší koláče, kterými se chceme radovat...