Najít prodejce
DOPRAVA ZDARMANAD 1000 KČ

Pierogi se zelím a houbami

Povinné jídlo na každém vánočním stole. Taštičky z jemného těsta plněné lesními houbami, kysaným zelím, kořením a cibulkou smaženou na másle.

Ingredience:


(cca 40 ks)

Těsto:
  • 500 g pšeničné mouky typ 500
  • 60 g bramborového škrobu
  • 40 g másla
  • 220 ml mléka
  • 100 ml vody
  • půl lžičky soli

Náplň:
  • 400 g kysaného zelí
  • 400 g čerstvého zelí
  • 20 g sušených hub
  • 120 g cibule nasekané na kostičky (jedna opravdu velká cibule)
  • 2 bobkové listy
  • 4 rozdrcené zrnka nového koření
  • 2 lžíce medu
  • sůl a pepř
  • jíška (1 lžíce mouky a 1 lžíce másla)
  • přepuštěné máslo
Pierogi se zelím a houbami

Příprava:


Houby zalijte sklenicí teplé vody a nechte namáčet 15 minut, následně nakrájejte nadrobno a vařte doměkka. Zelí nadrobno nakrouhejte, zalijte vodou tak, aby zelí bylo celé ponořené, lehce osolte a vařte doměkka. Na pánvi zahřejte 1 lžíci přepuštěného másla a usmažte na něm cibuli dozlatova. Kysané zelí vymáčkněte a nakrájejte nadrobno, zalijte vodou tak, aby zelí bylo ponořené, přidejte bobkový list, nové koření a vařte doměkka. Následně spojte uvařené zelí a houby (z kysaného zelí vyndejte bobkový list), přidejte med, usmaženou cibuli, sůl a pepř, a vařte na malém ohni po dobu cca 15 minut. Na velké pánvi osmažte na lžíci přepuštěného másla mouku, přidejte 1/4 sklenice vody, zamíchejte, přidejte zelí a smažte vše za častého míchání po dobu cca 10 minut. Sundejte z ohně a nechte vystydnout.

Do misky dejte mouku, nakrájené na kostičky máslo a sůl. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo velmi horké, ale nevařte ho! Ingredience v misce zalijte mlékem s vodou a mixujte mixérem, zadělávejte těsto, až bude pružné a nebude se lepit k rukám. Rozdělte na čtyři více méně rovné části, každou tence rozválejte. Skleničkou vykrajujte kolečka na pierogi, na každé kolečko nandejte cca 1,5 lžičky náplně, spojte okraje. Vařte po dobu cca 2-3 min. od chvíle, když taštičky vyplují na povrch.

Dobrou chuť!
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat