Pierogi se zelím a houbami
Povinné jídlo na každém vánočním stole. Taštičky z jemného těsta plněné lesními houbami, kysaným zelím, kořením a cibulkou smaženou na másle.
Ingredience:
(cca 40 ks)
Těsto:
- 500 g pšeničné mouky typ 500
- 60 g bramborového škrobu
- 40 g másla
- 220 ml mléka
- 100 ml vody
- půl lžičky soli
Náplň:
- 400 g kysaného zelí
- 400 g čerstvého zelí
- 20 g sušených hub
- 120 g cibule nasekané na kostičky (jedna opravdu velká cibule)
- 2 bobkové listy
- 4 rozdrcené zrnka nového koření
- 2 lžíce medu
- sůl a pepř
- jíška (1 lžíce mouky a 1 lžíce másla)
- přepuštěné máslo
Příprava:
Houby zalijte sklenicí teplé vody a nechte namáčet 15 minut, následně nakrájejte nadrobno a vařte doměkka. Zelí nadrobno nakrouhejte, zalijte vodou tak, aby zelí bylo celé ponořené, lehce osolte a vařte doměkka. Na pánvi zahřejte 1 lžíci přepuštěného másla a usmažte na něm cibuli dozlatova. Kysané zelí vymáčkněte a nakrájejte nadrobno, zalijte vodou tak, aby zelí bylo ponořené, přidejte bobkový list, nové koření a vařte doměkka. Následně spojte uvařené zelí a houby (z kysaného zelí vyndejte bobkový list), přidejte med, usmaženou cibuli, sůl a pepř, a vařte na malém ohni po dobu cca 15 minut. Na velké pánvi osmažte na lžíci přepuštěného másla mouku, přidejte 1/4 sklenice vody, zamíchejte, přidejte zelí a smažte vše za častého míchání po dobu cca 10 minut. Sundejte z ohně a nechte vystydnout.
Do misky dejte mouku, nakrájené na kostičky máslo a sůl. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo velmi horké, ale nevařte ho! Ingredience v misce zalijte mlékem s vodou a mixujte mixérem, zadělávejte těsto, až bude pružné a nebude se lepit k rukám. Rozdělte na čtyři více méně rovné části, každou tence rozválejte. Skleničkou vykrajujte kolečka na pierogi, na každé kolečko nandejte cca 1,5 lžičky náplně, spojte okraje. Vařte po dobu cca 2-3 min. od chvíle, když taštičky vyplují na povrch.
Dobrou chuť!
Ostatní recepty
Jihočeský koláč s borůvkami
Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu
Crumble se švestkami
Švestky připomínají krásný slunečný podzim. Jejich sladkou a šťavnatou chuť...
Bavorský krém s nektarinkovou omáčkou
Krémový, jemný, rozplývající se v ústech... bavorský krém doplněný chutí...
Pusinková hnízda se šlehačkou a ovocem
Lehké jako peříčko, křupavé a roztékající se v ústech pusinky plněné...
Křehké bábovičky s krémem mascarpone, bílou čokoládou a borůvkami
Dvě sousta stačí, abyste se cítili blaze. Křehké těsto, jemný, nadýchaný krém...
Koláč tarte s krémem z bílé čokolády, čerstvými jahodami a mátou
Jaro přeje hledání receptů na nejlepší koláče, kterými se chceme radovat...