Najít prodejce
DOPRAVA ZDARMANAD 1000 KČ

Římské rýžové krokety – suppli al telefono

Kuličky s rizotem, mozzarellou a šunkou, fritované, podávané s rajčatovou omáčkou. Jsou to tradiční rýžové krokety pocházející z Říma, z italské oblasti Lazio. Jedí se obvykle prsty – když se kroketa rozpůlí, mozzarella se vytáhne a její vlákna vypadají jako telefonní vedení visící mezi sloupy. Právě proto se krokety jmenují suppli al telefono. Podávají se s rajčatovou omáčkou. Pokud neseženete dobrá zralá rajčata, použijte celá rajčata z plechovky.

Ingredience:


(na 6 rýžových kuliček):

Rajčatová omáčka:
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 500 g čerstvých loupaných a nakrájených rajčat (můžou být z plechovky)
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • mořská sůl

Rizoto:
  • 500 ml zeleninového bujónu (měla jsem mražený, ale můžete použit kostku)
  • 40 g másla
  • 1 nasekané cibule
  • 160 g rýže na rizoto
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 50 ml bílého suchého vína
  • mořská sůl a mletý černý pepř

Krokety:
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané
  • 100 g měkkého sýra mozzarella nakrájeného na menší kousky (tentokrát jsem použila mozzarellu s lanýži – našla jsem ji v obchodě – je výborná!)
  • 2 plátky dobré šunky nakrájené na proužky
  • strouhanka
  • olej na fritování
  • sůl
Římské rýžové krokety – suppli al telefono

Příprava:


Připravte rizoto. Ohřejte bujón a nechte ho na malém ohni. Rozpusťte polovinu másla v hrnci a přidejte cibuli. Smažte, dokud nebude průsvitná. Přidejte rýži, zamíchejte a chvíli smažte, až se rýže začne lehce škvařit. Přidejte víno a važte tak dlouho, až se celkem zredukuje. Naběračkou přidejte porci bujónu, míchejte, až ho rýže úplně vsákne. Opakujte, až použijete celý bujón a rýže bude měkká a krémová. Přidejte sůl a pepř k dochucení rizota. Přidejte zbytek másla a parmezán. Zamíchejte. Přikryjte hrnec a odstavte na několik minut z ohně. Sundejte pokličku, aby rizoto lehce vystydlo.

Připravte rajčatovou omáčku. Na velké pánvi pořádně zahřejte přepuštěné máslo, přidejte česnek, oregano a rajčata. Smažte cca 8 minut, dokud nebude omáčka hustá a lesklá. Osolte. Přelijte obsah do nádoby a rozmixujte omáčku mixérem. Odstavte. Do rizota přidejte vejce. Dobře zamíchejte a odstavte, až úplně vystydne.

Naberte rizoto velkou lžící a mokrýma rukama vytvarujte do tvaru vejce. Jak je zřejmé z fotek – pro mě je rozhodně snazší připravit kuličky. Udělejte důlek a vložte do něj kousek mozzarelly zavinutý do kousku šunky. Zalepte krokety prsty a obalte v strouhance. Tímto způsobem připravte všechny krokety.

Ve velké pánvi zahřejte olej na fritování. Pokud máte fritézu – bude nejlepší k přípravě rýžových kroket. Smažte suppli dozlatova. Nechte odkapat olej na papírovém ručníku. Lehce osolte a podávejte s teplou rajčatovou omáčkou.

Dobrou chuť!
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat